top of page

Okula Başlama Kaygıları İçin Neler Yapılmalı?

  • agcaseray
  • 12 Eyl 2022
  • 2 dakikada okunur

Öncelikle çocuğunuzun kaygılarını anlamaya çalışmak gerekir. Bu sürecin kaygılı olabileceğini sizin kabul etmeniz ve çocuğunuza da bu duygunun doğal olduğunu hissettirmenizle başlayalım. Sonrasında ise birkaç soru sormak ve yol haritasını buna göre belirlemek gerekir.

1. Ebeveynin kaygıları neler? Ne düzeydeler?

Evet, ilk soru sizden başlıyor. Çocuklar ebeveynlerinin duygularını taşırlar. Siz bu konuda ne hissederseniz çocuğunuz da onu hissedecektir. Dolayısıyla sizi kaygılandıran şeyleri bulup önce sizin kendi içinizde rahatlamanız bu süreci yönetmekte en önemli kısımdır. Bazen bir ebeveyn kaygı yönetimi konusunda daha iyi olabilir. Bu durumda kaygı yönetimi ile ilgili bir ebeveynin diğerine model olması veya okula bırakma alma gibi süreçte aktif rolü bu ebeveynin alması daha iyi olabilir. Eğer kaygılarınız baş edemediğiniz düzeyde ise yardım almanız çok önemlidir. Buna ek olarak bazen ebeveynler kendilerine ait kaygıları çocuklarına aitmiş gibi algılayabilirler. Bu durumda profesyonel desteğe mutlaka ihtiyacınız olacaktır.

2. Çocuğunuzu okulla ilgili kaygılandıran şey nedir? (sizden ayrılmak mı?, arkadaşları mı?, öğretmen mi?, okulda güvende olmak mı?,kimin alıp bırakacağı okulda ne olacağına dair bilmedikleri mi?)

Burada çocuğunuzla kaygılarını rahatça paylaşabileceği bir zemin oluşturmak ilk amacımız. Bilinmezlikler ve hazır hissetmemek onun kaygılarını arttıran temel şeylerdir. Bu nedenle kaygının hangi alanda olduğu üzerine konuşmak, bu alandaki belirsizlikleri kısaca çok uzatmadan çocuğunuzun sorularına cevap olacak kadarıyla paylaşmak, onun için zorlu olabilecek durumlarda baş etmesi için yöntemleri paylaşmak (örn; Öğretmen kızarsa ne yapacağım? Öğretmenine tam olarak neye kızdığını ve nasıl telafi edeceğini sorabilirsin. Kızdığı için kendini çok üzgün hissedersen bunu öğretmenine söyleyebilirsin. Eğer bu konuda neler yapacağını bilemezsen gelip benimle paylaşabilirsin ve birlikte yeniden plan yapabiliriz.)

3. Çocuğunuzu okula motive edebilecek şeyler neler? (arkadaşları mı?, öğretmenin beğenisi mi?, başarılı olmak mı?, oyun mu?, okul hazırlığı ve malzemelere merakı mı?)

Çocuğunuzun ilgi alanları ve meraklarını gözlemleyebilmiş ve keşfedebilmiş iseniz bu işinizi kolaylaştırır. Okulda onu motive edebilecek senaryolar üzerine konuşmak, ona sorular sorarak hayallerini anlatmasını, hikayeleştirmesini sağlamak kaygılandığı bu durumun üzerine gidebilmesi için sağlam bir kaynak olacaktır.

4. Okula başlama kreş veya anaokula ise ayrılık sürecine alıştırma için öğretmenle konuşularak ekip halinde kademeli alıştırma okul saatleri ve sıklığını giderek arttırma uygulanabilir.

5. Çocuğunuzun bu dönemde kaygıyı yatıştırmak ile ilgili talepleri ihtiyaçları olabilir. Bunlar anlamaya ve duruma uygun olanları uygulamaya çalışın. Örneğin okula sizden bir obje götürmek isteyebilir. Bunu okulun ilk zamanlarında taşıması için anlaşma yapabilirsiniz. Kaygıyı yatıştırmak için kaçınma talep ediyorsa, okula gitmemek istiyorsa, ona nasıl yardım edebileceğinizi bilemiyor ve kaçınmasını destekliyorsanız, bunun kaygıyı arttıracak bir karar olacağını bilin ve yardım almak için geç kalmadan bir profesyonele başvurun.

Kaygının şiddetinin fazla olduğu durumlarda bu yöntemleri uygulamak mümkün olmayabilir. Bu durumda profesyonel yardım almak için süreci ertelemeden başvurmanız çok önemlidir.




 
 
 

留言


bottom of page